خودروی برقی بهترین راهکار برای کاهش آلودگی هوا در زمانه حاضر است. برای مثال در سال 1385 در شهر تهران به گفته مدیر عامل کنترل کیفیت هوای تهران 85 درصد آلودگی هوای تهران مربوط به خودرو هاست. این معضل سالیان سال است که در کشور به خصوص در تهران ادامه دار بوده و هر سال وضعیت بد تر می شود. در این زمینه تا به حال کوشش هایی نیز صورت گرفته که گاهاً اشتباه و در مواردی مفید بوده است.
از جمله طرح هایی که در راه کاهش مصرف بنزین و آلودگی هوا ارائه و اجرا شد گازسوز کردن خودرو ها بود که طرح ایده آلی نبود. به دو دلیل اصلی:
- گازسوز کردن خودروهای پایه بنزینی سبب آسیب به موتور، استهلاک بالا و احتراق ناقص گردید
- خطر بالقوه ای که حمل مخزن cng در صندوق عقب ایجاد می کند
هرچند در تولید موتور های پایه گازسوز تا حدی این مورد رفع شد اما باز هم فرآیند احتراق آلایندگی خود را در پی دارد.
یکی دیگر از دلایل آلودگی هوا کیفیت پایین گازوییل و بنزین ارائه شده در جایگاه های سوخت و عدم تطابق آن با استاندارد سیستم های سوخت رسانی خودروهای جدید است. به خاطر دارم در نمایشگاهی از یک مدل سمند با موتور دیزلی بازدید کردم و با توجه به اینکه بازده سیستم های دیزلی از بنزینی بالاتر است این محصول ایده خوبی برای کاهش مصرف سوخت بود، اما بعد از آن با در میان گذاشتن آن با یکی از اساتید مجرب دانشگاه، تنها به دلیل کیفیت پایین گازوئیل این امر را فاجعه خواند.
این بدان معنی است که برای یک راهکار کوتاه مدت برای گذار به سمت خودروهای برقی، استفاده از موتورهای دیزلی در خودرو هاست اما به شرط تضمین تولد گازوئیل با کیفیت.
حال چرا بر تولید عمده خودروی برقی تاکید داریم
خودروی برقی یکی از بهترین پیشرفت های صنعت در زمان معاصر است. کما اینکه اگر تکنولوژی امروزه و برق را از زندگی حذف کنیم و اگر نخواهیم در این زمینه ها رو به جلو حرکت کنیم، شاید بتوان گفت از لحاظ تمدن از مصر باستان، بابل و پارس حتی عقب تر نیز باشیم.
خودروی برقی دو مزیت اساسی دارد:
- آلایندگی صفر
- آلودگی صوتی صفر
اما مشکلاتی در سر راه تولید انبوه این خودرو ها نیز وجود دارد:
- عدم آماده بودن زیرساخت های لازم در کشور برای شارژ این خودروها
- هزینه بالای باتری های این خودروها در سراسر دنیا
- عدم امکان شارژ سریع
- عدم حمایت از دانشگاهیانی که در این مسیر قدم گذاشته اند و حتی مدل هایی را به عنوان نمونه ساخته اند
مطلب پیشنهادی : پیوند صنعت و دانشگاه (خودروی قاصدک نصیر) |
که برای مشکلات بالا راه حل هایی حتما وجود دارد کما اینکه در گذشته در آمریکا در جایگاه های مخصوصی برای کاهش زمان معطلی برای شارژ خودرو های برقی، باتری با شارژ کامل را جایگزین باتری خالی می کردند که البته امکان زیان این روش برای دولت زیاد خواهد بود و باید با تحقیق و پژوهش و ارائه بودجه مناسب به دنبال رسیدن به تکنولوژی های جدید بود و آن را در صنعت خودرو پیاده نمود.
مطلب پیشنهادی : رونمایی از مدل مردمی خودروی برقی فولکس واگن |
در زمان حاضر کندی و تعلل برابر با عقب افتادگی سریع است، در نتیجه پروژه های تحقیقاتی و ایده ها اگر نهایتا در یک یا دو سال به نتیجه نرسند، بی حاصل و بی فایده خواهند بود.
خودروی هیبریدی به جای خودروی برقی بهترین گزینه فعلی
حال در شرایطی که نه زیرساخت شارژ باتری در کشور موجود است و نه خودروسازان آماده تولید انبوه چنین خودروهایی هستند و هزینه آن بسیار سرسام آور است، به نظر کم هزینه ترین روش ممکن برای گذار به سمت خودروی برقی سعی در تولید خودروهای هیبریدی است. از آنجا که برای خودروهای هیبریدی(بنزینی – برقی) مشکل تامین سوخت وجود ندارد و تا حد زیادی باتری توسط موتور شارژ می شود آلودگی کمتری در پی دارد.
اهداف ایده آل در تولید خودروی برقی
اهداف ایده آل که باید در تولید خودروی برقی در کشور مد نظر باشد این است که:
- تولید باتری های جدید با قابلیت شارژ سریع
- تامین برق جایگاه های شارژ از طریق انرژی های تجدید پذیر
- تحقیق برای استفاده از تکنولوژی های درون جاده ای برای شارژ خودروها
- تولید خودروهای برقی به صورت انبوه با هزینه پایین
مطلب پیشنهادی : 5 تفاوت انرژی تجدید پذیر با سوخت های فسیلی |